Bazar, 28.04.2024, 18:16
Приветствую Вас Qonaq | Регистрация | Вход

moü

Меню сайта
Поиск
Вход на сайт

Календарь
«  Aprel 2009  »
B.eÇ.aÇ.C.aC.Ş.B.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наш опрос
Saytın qiymətləndirilməsi
Bütün cavablar: 1693
Друзья сайта
Статистика

Online cəmi 1
Qonaq 1
İstifadəçi 0

20:38
Xərçəngdən qorunmanın 10 yolu
1. Siqareti buraxın

"Tüstüsüz Hava Proyekti"ni dəstəkləyin. Yalnız siqareti buraxaraq həyatınıza 10 il qata bilərsiniz. Bu il özünüz üçün bir addım atın, siqareti buraxmaq üçün səy nümayişin, professional bir kömək alın və tüstüsüz bir hava sahəsi meydana gətirin.

2. Tez - tez hekim müayinəsindən keçin

İllik check-up proqramlarınızı təxirə salmayın. Qadın və kişiyə istiqamətli yoxlama testlərinizi mütləq etdirin. Unutmayın ki; bəzi xərçəng növləri erkən müəyyən olunduğunda yüzdə 90 və üzərində nisbətlə tamamilə yox edilə bilir. Ailəsində xərçəng xəstəsi olan, müəyyən bir yaşın üstündəki fərdlərin təyin olunaraq daha dəqiq araşdırmaların edilməsi lazımdır.

3. Artıq kilolardan xilas olun

Çox kilo rəhm, kolon, sinə, yemək borusu və böyrək xərçəngi riskini artırır. Yüzdə 10 kilo itkisi isə adamı yüzdə 50lərə çatan nisbətdə xərçəng riskindən qoruyur. Aralıq dənizi tipi diyetin sağlam olduğu gedərək daha yaxşı aydın olur. Zeytunyağı, yaşıl qidalar, təzə məhsullar, bol lifli bəslənmə hər tip xərçəngi maneə törədə bilər. Yüksək kalorili, yağ məzmunu zəngin, lifi aşağı bəslənmə, xüsusilə mədə və bağırsaq xərçəngi baxımından risk meydana gətirir.

4. Aktiv olun

Xərçəngdən qorunmanın ən yaxşı yollarından biri də aktiv bir həyat tərzidir. Gündə 10 min addım fəlsəfəsi hərəkətli bir həyat üçün məsləhətlidir. 5 gün boyunca 30 dəqiqə edilən məşqlə ciddi mənada xərçəngdən qoruna bilərsiniz.

5. Yaşıl qidaları artırın


Edilən testlər həftədə 3 və ya 4 dəfə salat yeyilməsinin siqaretə bağlı ağciyər xərçəngi riskini azaltdığını göstərir. Çünki yaşıl tərəvəzlərdə hüceyrə təmirində vəzifə alan antioksidan molekullar bol miqdarda var.

6. Spirtdən uzaq durun

7. Yeməklərinizi rəngləndirin

Son illərdə edilən bir test tərəvəzlərə və meyvələrə qırmızı, bənövşəyi və mavi rəngini verən antosiyanin adı verilən maddənin kolon xərçəngi riskini azaldır.

8. Qırmızı əti azaldıb, ağ ətə yönəlin

Qırmızı ət, ehtiva etdiyi yüksək yağ nisbətiylə damar sərtliyi və bir çox xroniki xəstəliyə səbəb olar. Ağ ət istehlakı sağlam bir seçimdir. Yüksək hayvansal yağ istehlakı xərçəngə gətirib çıxarar.

9. Günəş işığından qorunun

Dəri xərçəngi ən sıx görülən, amma bunun yanında ən sıx önlənə bilən xərçəng növləri arasındadır. Günəş işığı ehtiva etdiyi ultrabənövşəyi şüalarla dəriyə zərərli olduğundan çox günəş alan bölgələrin xüsusilə baş və boyun bölgəsinin ciddi şəkildə qorunması lazımdır. Kremlər, eynəklər və şapkalarla şüalardan qoruna bilərsiniz.

10. Əmizdirin

Bütün ana namizədlərinin diqqətinə! Körpənizi nə qədər uzun müddət əmizdirsəniz, o qədər daha az döş xərçənginə tutularsınız.

Просмотров: 612 | Добавил: Polat-Alemdar | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]